Cities: Skylines Mutlaka Kullanılması Gereken 10 Mod!

Paradox Interactive tarafından 10 Mart 2015 tarihinde Steam üzerinden satışa sunulan Cities: Skylines mod kullanılmadan oynaması oldukça sade olan oyunlardan bazıları arasında. Özellikle 300.000’den fazla nüfusa sahip bir şehir yönetme konu olduğu zaman, oyun içerisinde mutlaka değişmesini veya düzeltilmesini istediğimiz bir kaç özellik olabiliyor. Aşağıda oluşturmuş olduğumuz listede, bize göre oyuna hem ek özellik katan hemde oyunun bazı kısımlarını değiştirmemizi sağlayan bir kaç mod bulunmakta. Listede olmasını düşündüğünüz mod var ise lütfen bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
Cities: Skylines En İyi 10 MOD!
Listemizdeki ilk mod Segment Slope Smoother. Bu modun işlevi harita üzerinde ki yolların daha yumuşak ve gerçeksi bir görünüm elde etmesini sağlamak. Move It! adlı mod ile de bu işlev yapılsa da bu mod hem daha gerçekçi hemde daha kolay bir kullanımı olduğu için listemizde yer aldı.
Mod Kullanımı: Yamuk şekilde yükseltilmiş veya yüksek bir yerden inşa edilmiş yolları düzeltmek için resimde sol alt kısımda yer alan kırmızı renkli işarete basıyoruz. Daha sonra mavi renkte seçilmiş olan tuşa basarak yüksekli ayarı yapılmasını istediğimiz yolu seçiyoruz.

2. İstediğimiz yolları birleşim noktalarından seçip mavi yuvarlak ile seçilmiş tuşa basıyoruz.
Ve son olarak ikinci resimdeki yeşil alan ile seçilmiş “GO” tuşuna basıyoruz ve Segment Slope Smoother yolun yüksekliğini bizim için düzeltiyor. Not: Anarşi modu açık iken kullanılması durumunda yolu gerektiğinden daha fazla yükseltip alçaltıyor. Dikkat etmenizi öneririm.

Listemizdeki ikinci modumuz Fine Road Tool. Bu mod istediğimiz yolların yükseltme ve alçaltma seçeneklerini değiştirmemize olanak sağlıyor. Örneğin yükselttiğiniz bir yolun köprü şeklinde ayakları olmasını istemiyorsanız veya tam tersi istiyorsanız bu mod ile bunu yapmamız mümkün. Resimlerde modun işlevi daha detaylı bir şekilde görülebiliyor.
Gördüğünüz gibi yükseltilmiş yollarımızın hepsi tek tip fakat bunları değiştirme imkanımız var. Öncelikle yol yapma sekmesine tıklayıp siyah ok ile gösterilen kısımdaki tuşa basarak Fine Road Tools sekmesini aktif ediyoruz.

Fine Road Tool mod sekmesinden istediğimiz türü seçiyoruz alt resimde tepe, köprü ve klasik şekilde inşa edilmiş yolları görebilirsiniz. Bu arada yükseltilmiş yolları aşağı ok şeklinde görünen tuş ile zemin yüksekliğine çekebilirsiniz.

Surface Painter şehrinin en ince detaylarına dikat edenler için biçilmiş kaftan! Yaptığınız yolların arasındaki boşlukları doldurmak veya istediğiniz bir alanı çim veya tarla alanları için sarı renge boyamak gibi bir çok modu olan Surface Painter oyunun en çok kullanılan modlarından biri. Ve kullanımı oldukça basit.

Sağ altta yuvarlak içine alınmış tuşa basarak mod penceresine geliyoruz ve soldan fırça ayarını seçiyoruz. İsterseniz farklı şekiller de seçebilirsiniz, tamamen size kalmış. Daha sonra ise boyanmasını istediğimiz yeri seçiyoruz. Farenin sol butonuna basılı tutmamız yeterli.

Yol yaparken simetrik olmaya özen gösteren oyuncularımız için aranan kan niteliğinde olan Parallel Road Tool da listemizde yer almakta. Bu mod sayesinde seçtiğiniz yol tipinin aynısını istediğiniz aralığı bırakarak simetrik olarak yapabiliyoruz. Resimde detaylı şekilde görebilirsiniz.

İnşa etmek istediğimiz yolu seçtikten sonra sol alt kısımda yer alan yan yana 2 yol işaretine tıklıyoruz. Daha sonra açılan pencerede + şeklindeki tuşa basarak ek paralel yol ekliyoruz. Aralık seçimi tamamen size kalmış ister çok yakın isterseniz de aralığı arttırarak yolu inşa edebilirsiniz. Yukarıdaki resimde 3 adet yolu 24 ve 48 birim aralık vererek inşa ediyoruz. Not: sayıların başına eksi işareti koyarak yolların paralellik yönünü değiştirebilirsiniz. Bu sayede yolları yükseltme tuşuna basarak da paralel yapabilirsiniz.
Move It! modu belkide oyuncuların en çok aradığı modlardan biri olabilir. İstediğimiz objeyi istediğimiz şekilde yönetebilmek daha doğrusu konumunu değiştirebilmek fikri oyunculara oldukça cazip geliyor.
Ayrıca bu modu inşa ettiğini yollarda da kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte hem inşa edilen binaların konumunu hemde yolun şeklini değiştireceğiz. Öncelikle modu aktif etmek için M tuşuna basıyoruz. Sağ alt kısımda açılan menüden isterseniz yükseklik veya ince ayarda yapabilirsiniz.

Daha sonra yolu veya hareket ettirmek istediğimiz binayı seçip konumunu değiştirebiliyoruz. Not: Alt tuşuna basılı tutarsanız mod sizin için yapışma mekaniğini aktif eder. Bu sayede daha düzgün yollar inşa edebilirsiniz.

Hem yolu daha düzgün bir şekle soktuk hemde binaların konumunu değiştirdik. 2 veya 3 yolun kesiştiği noktalarda bazı zamanlar sıkıntı çıkarsa da yapışma mekaniğini devre dışı bırakarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Daha düzgün görünen şehirler yaparken, inşa ettiğiniz yolların etrafını surface painter ile düzgün bir şekilde boyamayı unutmayın.
Sıradaki modumuz ne görsel açıdan bir özellik ne de oyun mekaniklerini etkileyen bir özelliğe sahip. Find It! Modu oyun içerisinde çok fazla materyale sahip olan kişiler için biçilmiş kaftan. Modun görevi ise oyun içerisinde bulunan tüm malzemeleri internet sayfasında aradığımız bir kelime gibi bulma imkanı sağlaması.

CTRL + F tuşuna basarak aktif ettiğimiz mod, kırmızı dikdörtgen ile seçilmiş olan alana adını yazmış olduğumuz objeyi getiriyor. Yukarıda ki örnekte Power yazarak şehrin güç ile alakalı olan tüm objelerini bulma imkanına sahip olduk.
Dynamic Resolution (dinamik çözünürlük) modu oyundaki objelerin daha yumuşak hatlara sahip olmasını sağlıyor. Aşağıdaki görsellerde bu fark çok fazla görünmese de siz oynarken oyun içerisindeki farkı fazlasıyla hissedeceksiniz.

Modu F10 tuşuna basarak aktif ediyoruz ve karşımıza çıkan kutuda ki çubuğu oynatarak ayarda değişiklik yapabiliyoruz. Şehrimiz mod ayarı ne kadar yüksek olursa o kadar yumuşak görüntüye sahip olacak.

Yüzde 100 de olan ayarı yüzde 200’e çekerek elde ettiğimiz kalite inanılmaz derecede! Yukarıda da söylediğim gibi asıl kalite oyun içerisinde kendini belli ediyor. Not: Bu mod ekran kartı düşük seviye olan oyuncular için önermediğimi modlar arasında. GTX 1070 ile ortalama 70-80FPS arası oynarken modu %200’e çekmemiz durumunda FPS 40-50 arası bir dereceye geriledi.
One-Way Street Arrows modu inşa edilmiş yolların hangi yöne doğru baktığını gösteren kullanışlı modlardan biri.

Modu aktif ediyoruz ve…

Sol alt kısımda yer alan yeşil oklu yol tuşuna basarak modu aktif ediyoruz ve böylelikle yolun hangi yöne doğru baktığını görebiliyoruz. Özellikle kavşak veya endüstri alanı inşa ederken çok yardımı dokunan bu mod da listemizin olmazsa olmazları arasında!
Sıradaki iki modumuz genel anlamda aynı kategoride yer aldığı için farklı iki mod yerine koymaktansa tek kategoride birleştirmek mantıklı geldi. Fine Road Anarchy ve Prop & Tree Anarchy modları oyunun bir kaç sıkıntılı özelliğini pas geçmemizi sağlıyor. Örneğin inşa edilecek bina veya yolun başka bir obje tarafından engellenmesi gibi bir kaç mekaniği devre dışı bırakan modlar listemizin olmazsa olmazları arasında.

Yukarıda gördüğünüz gibi Fine Road Anarchy modu kapalı iken oyun yukarıdaki gibi bir yolu inşa etmemize izin vermiyor. CTRL + A tuşuna basarak aktif ettiğimiz mod ile bu yolu inşa edebiliyoruz.

Aynı özellik binalarda da işe yaramakta. Aşağıdaki resimdeki örneğe göz atalım.

Yukarıdaki örnekte istediğimiz bina istediğimiz yere konulamıyor. Fakat modu aktif ettikten sonra bu konuma istediğimiz binayı inşa ediyebiliyoruz.

Not: Bu modlar yol ve binaların çok absürt şekillerde inşa edilmesine olanak sağlayabiliyor. Örneğin: Yol üstüne yol veya binaların üstüne bina inşa edebiliyorsunuz. Abartmadan kullanmakta fayda var.
İndirmek İçin Tıklayın1 – İndirmek İçin Tıklayın2
Listemizin sıradaki modu Traffic Manager: President Edition. Bu mod sayesinde istediğiniz yolu istediğiniz şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Düzenleme derken sadece trafik açısından düzenlemeden bahsediyoruz. Örneğin hangi şeridin hangi yöne dönüş izni vereceği. İstediğin kavşaklarda trafik ışığı olup olmaması. Araçların giriş izni veya park yasağı gibi bir çok özelliği olan bu mod yüksek nüfuslu şehirlerde mutlaka kullanılması gereken modlardan bir kaç tanesi arasında yer alıyor.
Sol üst kısımdaki taç işaretine basarak modu aktif ediyoruz ve ekrana gelen kutudan istediğimiz özelliği seçerek modu kullanmaya başlıyoruz.

Örneğin yukarıdaki sekmede seçilen yol üzerinden hangi araçların geçebileceğini veya yasakları seçebiliyoruz. Bu özellikle şehir içerisinde olmasını istemediğiniz bir araç tipini yasaklarken kullanışlı olan özelliklerden biri veya sadece acil durum araçlarının kullanmasını istediğiniz bir yol var ise bu mod ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Üst fotoğrafta ise yol üzerindeki dönüş yönlerini ayarlayabiliyoruz. Özellikle sadece tek tarafa dönüş izni verilen bir yol inşa etmek istiyorsanız bu mod tam size göre!
Listemizin bonus modu olan Loading Screen Mod oyun içerisine herhangi bir etkisi olmayan modlardan biri. Yüklenme ekranı kısmında bilgisayarınızın ne kadar RAM tükettiği veya hangi modların hangi parçalarının eksik olduğunu gösteren bu mod, Cities: Skylines oyununun olmazsa olmazları arasında.

Listeminizin sonuna geldik. Eğer aklınıza takılan bir sorun olursa veya önermek istediğiniz modlar varsa forum.oyunhaberleri.tv kısmından bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Umarız listede işinize yarayan modlar ile karşılaşmışsınızdır.
Mod bulmakta zorlanan biri olarak gerçekten faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorum teşekkürler
Rica ederiz ne demek. Herhangi bir sorun ile karşılaşır yada aklınıza takılan bir sorunuz olursa forum kısmına yazmaktan çekinmeyin lütfen. https://forum.oyunhaberleri.tv/